POSTS
Pilih Mana ?
Jl. Ahmad Yani, No. 39, Peunayong - Banda Aceh +62651 23170
English
Banda Aceh – South Korean energy company BS Energy plans to work on Krueng Tripa’s power potential in Gayo Lues and Nagan Raya. Hydroelectric power plants in the two districts have a potential energy of 306 megawatts.

Vice President BS Energy, Mr. Kwon, said their company has experienced investment in the energy sector in Indonesia. Previously BS Energy has been working on Wampu (45 MW) hydropower in North Sumatra, PLTA Semangka (56 MW) in Lampung and Siborpa hydropower (114 MW).

“In addition to Tripa we have investment plans in other areas as well,” said Kwon when met governor Irwandi in his office on Friday (18/05/2018). In these two places BS Energy will invest 1,050 US Dollars. In Tripa 2 worth 400 US Dollars (114 MW) and 650 US Dollar investment in Tripa 3 (192 MW).

Currently, the entire initial licensing process has been completed. Now, both companies are in the pre qualification stage of PLN. Therefore, BS Energy expects the Aceh government’s support, confirming the seriousness of the South Korean company when PLN confirmed the company’s related to the Aceh government.
“Our only constraint is access to difficult locations. (Until now) everything is still manual. We are hiring 60 local workers to bring tools to it, “Kwon said.

Kwon explained that if the investment is successful, BS Energy could support the Aceh government in providing electricity and cheap and self-supporting. In addition, the construction of the hydropower plant can also help to lower the cost of providing electricity (BPP) of PLN electricity in Aceh.

“It will certainly increase economic growth in Gayo Lues and Nagan Raya and provide business opportunities because we will involve local and national contractors,” said Kwon. In addition, Kwon also invited the governor of Aceh to see directly one of the PLTA that has been invested BS Energy.

Meanwhile, Aceh Governor Irwandi Yusuf, said the Aceh government is very supportive of BS Energy’s efforts to invest funds in Aceh for the construction of hydropower plants in Krueng Tripa. “In addition to boosting economic growth, this investment will definitely provide jobs for the community,” said Irwandi.

Bahasa Indonesia

Banda Aceh — Perusahaan energi asal Korea Selatan, BS Energy merencanakan menggarap potensi listrik Krueng Tripa di Gayo Lues dan Nagan Raya. PLTA di dua kabupaten itu punya potensi energi sebesar 306 megawatt.

Wakil Presiden BS Energy, Mr. Kwon, mengatakan, perusahaan mereka telah berpengalaman investasi di bidang energi di Indonesia. Sebelumnya BS Energy telah menggarap PLTA Wampu (45 MW) di Sumatera Utara, PLTA Semangka (56 MW) di Lampung dan PLTA Siborpa (114 MW).

“Selain di Tripa kita ada rencana investasi di daerah lain juga,” kata Kwon saat berjumpa gubernur Irwandi di ruang kerjanya, Jumat (18/05/2018). Di dua tempat tersebut BS Energy akan berinvestasi 1.050 US Dollar. Di Tripa 2 senilai 400 US Dollar (114 MW) dan 650 US Dollar investasi di Tripa 3 (192 MW).

Saat ini, seluruh proses perizinan awal sudah diselesaikan. Sekarang, kedua perusahaan tersebut sedang pada tahap pre qualification dari PLN. Karenanya, BS Energy mengharapkan dukungan pemerintah Aceh, dengan mengkonfirmasikan keseriusan perusahaan asal Korea Selatan tersebut saat PLN mengkonfirmasi terkait perusahaan tersebut pada pemerintah Aceh.

“Kendala kita cuma akses ke lokasi yang sulit. (Sampai saat ini) semuanya masih serba manual. Kita mempekerjakan 60 pekerja lokal untuk membawa alat ke sana,” kata Kwon.

Kwon menjelaskan jika investasi tersebut berhasil, BS Energy bisa bisa mendukung pemerintah Aceh dalam hal penyediaan energi listrik dan murah dan mandiri. Selain itu, pembangunan PLTA tersebut juga dapat membantu menurunkan biaya pokok penyediaan (BPP) tenaga listrik PLN di wilayah Aceh.

“Pastinya juga akan meningkatkan pertumbuhan ekonomi di Gayo Lues dan Nagan Raya dan menyediakan peluang usaha karena kita akan melibatkan kontraktor lokal dan nasional,” ujar Kwon.

Selain itu, Kwon juga mengajak gubernur Aceh untuk melihat langsung salah satu PLTA yang telah diinvestasi BS Energy.

Sementara Gubernur Aceh Irwandi Yusuf, mengatakan pemerintah Aceh sangat mendukung upaya BS Energy menginvestasikan dananya di Aceh untuk pembangunan PLTA di Krueng Tripa. “Di samping meningkatkan pertumbuhan ekonomi, dengan adanya investasi ini pasti akan menyediakan lapangan kerja bagi masyarakat,” kata Irwandi.

Sumber : http://humas.acehprov.go.id/perusahaan-korea-rencanakan-investasi-krueng-tripa/